13 Aralık 2018 – 17 Mart 2019
Pera Müzesi, sezona 13 Aralık’ta açılacak iki yeni sergiyle devam ediyor. “Parajanov – Sarkis ile” başlıklı sergi, ünlü yönetmen ve sanatçı Sergey Parajanov’u, Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluştururken, çok yönlü sanatçının zengin dünyasına ışık tutuyor. “Zaman Değişmeli” sergisi kontrol altında tutulan zaman algısını sorgulamayı amaçlarken, bugün pek çok sistem tarafından dayatılan zaman anlayışına alışılagelmişin dışında bir bakış sunuyor.
Pera Müzesi’nin, Sergey Parajanov Müzesi iş birliğinde gerçekleştirilen “Parajanov – Sarkis ile” sergisi, doğumunun 95. yılında, sinema tarihinin en önemli yönetmenleri arasında yer alan sanatçı Sergey Parajanov’un benzersiz dünyasını ilk kez Türkiye’ye taşıyor. Erivan’daki Parajanov Müzesi müdürü Zaven Sargsyan küratörlüğünde hazırlanan sergi, Parajanov’un, farklı sanat dallarındaki üretimlerini bir araya getiriyor. Sergide, kolajlardan film sahnesi taslaklarına, kostümlerden desenlere, resimlere, mozaiklere, objelere ve fotoğraflara uzanan pek çok eser yer alıyor. Yapıtlarında, çocukluk, aile, din, esaret, özgürlük, çok kültürlülük ve geleneksel temalar ön plana çıkıyor. Tasarımını Bülent Erkmen’in üstlendiği ve yönetmenin filmlerinden sahnelerle kurguladığı sergi, Parajanov’un hayal dünyasını bir bütün olarak sunuyor. Sergide, Parajanov’a tutkuyla bağlı usta sanatçı Sarkis yönetmene dair ürettiği işleriyle Parajanov’u selamlıyor, ona sesleniyor.
Zaman kavramının yerleşik kurallarını yıkan, geleneksel zaman fikrine yeni perspektifler sunan “Zaman Değişmeli” sergisi ise, izleyiciyi, zamanı hızla akıp giden vaktin bir ölçütü olarak değil, bireylerin kendilerini anlamalarının bir yolu olarak değerlendirmeye çağırıyor. Serginin küratörlüğünü çağdaş sanat alanında tanınmış küratör ve yazar Alistair Hicks üstleniyor. Sergi, üç farklı coğrafyadan; Çin, Türkiye ve Hindistan’dan sanatçıların çizim, video, fotoğraf, yerleştirme ve yeni medya çalışmaları ile zaman kavramlarına dair bir düşünce alanı yaratıyor. Sergi Cao Fei, Nilbar Güreş ve Raqs Media Collective’in eserlerini izleyiciyle buluşturuyor.
“Parajanov – Sarkis ile” ve “Zaman Değişmeli” sergileri, 17 Mart 2019’a kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilir.
Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10:00 - 19:00 saatleri arasında, Pazar günleri ise 12:00 - 18:00 saatleri arasında gezilebilir. Müzede Cuma günleri hem uzun hem de ücretsiz! “Uzun Cuma”larda müze 18:00 - 22:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. “Genç Çarşamba” günlerindeyse tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.
Detaylı Bilgi:
Hilal Güntepe - Grup 7 İletişim Danışmanlığı / hguntepe@grup7.com.tr (212) 292 13 13
Büşra Mutlu - Pera Müzesi / busra.mutlu@peramuzesi.org.tr (212) 334 09 00
Pera Müzesi Hakkında
Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na bağlı olarak nitelikli ve geniş ölçekli kültür-sanat hizmeti vermek amacıyla 2005’te kurulan bir özel müzedir. Orijinali 1893 yılında mimar Achille Manoussos tarafından tasarlanan Bristol Oteli binasının, 2005'te cephesi korunarak çağdaş ve donanımlı bir müze olarak renove edilmesiyle inşa edilen yeni binasında faaliyet göstermektedir. Koleksiyonları, aralarında Jean Dubuffet, Joan Miró, Pablo Picasso, Frida Kahlo, Alberto Giacometti gibi dünyanın usta sanatçılarının yapıtlarının bulunduğu süreli sergileri ve kuruluşundan günümüze gerçekleştirdiği etkinlikleriyle Türkiye’nin en nitelikli, öncü ve sevilen müzelerinden biri haline gelen Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi kentin bu çok canlı bölgesinde çağdaş bir müze-kültür merkezi olarak hizmet vermeye devam ediyor.
Alistair Hicks Hakkında
Alistair Hicks “Küresel Sanat Pusulası” (Yapı Kredi Yayınları, 2015) ve Ali Kazma’ya odaklanan “A Voyage around Our Minds” (The Museum for New Art, Freiburg, 2017) kitaplarının yazarı. Uzun süre Deutsche Bank sanat koleksiyonunun şef küratörlüğünü yaptı. “School of London” (Londra Okulu), “New British Art in the Saatchi Collection” (Saatchi Koleksiyonu’ndaki Yeni Britanya Sanatı), “Contemporary Art at Deutsche Bank” (Deutsche Bank’ta Çağdaş Sanat) kitaplarının yazarı. 2017 yılında Pera Müzesi’nde sergilenen Çiftdüşün Çiftgörü’nün küratörlüğünü yaptı.
Cao Fei Hakkında
Cao Fei (d. 1978i Guangzhou) Çin’den uluslararası sanat sahnesine çıkan en yenilikçi genç sanatçılardan biridir. Pekin’de yaşayan sanatçı; sosyal yorumlarını popüler estetik, sürrealist referanslar ve belgesel pratiği ile birleştirdiği film ve enstalasyonlar üretir. Eserleri, Çin toplumunda gerçekleşen büyük ve karmaşık değişimleri konu alır. Cao Fei’nin önceki işleri Shanghai, Moskova, Taipei, İstanbul, Yokohama, 15 ve 17. Sydney, 50, 52 ve 56. Venedik bienallerinde sergilendi. Sanatçının eserleri Serpentine Gallery, Tate Modern Londra, New Museum, Guggenheim Museum, MoMA, MoMA PS1 (New York), Louis Vuitton Vakfı, Palais de Tokyo ve Centre Pompidou’da (Paris) sergilendi.
Nilbar Güreş Hakkında
Nilbar Güreş (1977, İstanbul) çalışmalarında mizahi bir üslupla kadın kimliği, kadının rolü, kadınlar, evleri ve kamusal alan arasındaki bağları ve kadınlar arasındaki ilişkileri araştırır. Resim, kolaj, video, performans, fotoğraf ve buluntu objelerinde Müslüman kadının Avrupa’daki imgesi, ırkçılık ve günümüzde mülteci olmanın anlamı gibi meselelere odaklanır. Sanatçı için projelerini geliştirdiği yer kadar orada yaşayan insanlarla ve onların çok yönlü kültürleriyle kişisel etkileşimde olmak belirleyicidir.
RAQS Media Collective Hakkında
RAQS Media Collective üyelerinin sanatçı, medya uygulamacısı, küratör, araştırmacı, editör ve kültürel süreç katalizörü olduğu söylenegeldi. Önde gelen çok sayıda uluslararası mekânda sergilenmiş olan yapıtları onları çağdaş sanat, tarihsel soruşturma, felsefi spekülasyon, araştırma ve kuramın kesişimine yerleştiriyor – bu yapıtlar da çoğu zaman enstalasyon, çevrimiçi ve çevrimdışı medya nesneleri, performanslar ve karşılaşmalar olarak biçim buluyor. Grup üyeleri Delhi’de yaşıyor ve çalışıyor, merkez olarak 2000’de birlikte kurdukları Sarai-CSDS adlı girişimi kullanıyorlar. Aynı zamanda Sarai Reader dizisinin kolektif editörlüğünü yürütüyorlar.