ü 2025’te 75 milyar ürün ve cihaz birbiriyle etkileşime geçecek
ü Türkiye’nin talaşlı imalattaki milli yapay zekası ile fabrikadaki üretim, uzaktan cep telefonu ile ayarlanabiliyor
ü 10 GB’lık veri fabrikadan saniyenin binde biri hızda alınıyor
Pademiyle birlikte dijital tabanlı çözümlerin hayatımızda kapladığı alan giderek genişlerken, sanayinin de en önemli gündem maddesi haline geldi. 2025 yılında 75 milyar cihazın loT alt yapısına kavuşması beklenirken, Türkiye’nin bu alandaki milli yazılımı Kapasitematik’e ilgi özellikle talaşlı imalat tarafında yüzde 40 arttı. Dünyanın öbür ucunda olunsa dahi internet üzerinden fabrikadaki üretimin anlık takibini ve müdahalesini mümkün kılan yazılım, kullanıldığı alanlarda ise ciddi verimlilik artışlarına neden oldu. Raporlar Kapasitematik’in, alüminyum imalatında makine verimliliğini yüzde 81’e, iş makineleri üretimi sektöründe ise makine verimliliğini yüzde 66’ya çıkardığını ortaya koydu.
2025 yılında 75 milyardan fazla üretim ekipmanının loT alt yapısına kavuşması bekleniyor. Cihazların birbiriyle etkileşime geçmesine ve anlık analize imkan tanıyan bu yeni yönelimde Türkiye de kendi akıllı teknolojisiyle yer tutmaya çalışıyor. Türkiye’nin teknoloji partneri Tezmaksan tarafından geliştirilen uzaktan üretim takip verimlilik yazılımı Kapasitematik, makina verimliliğini analiz ediyor, problemleri anlık geri bildirim yaparak kullanıcısına raporluyor ve hatasız üretim çözümleri sunuyor. Aynı zamanda makinelerin günlük çalışma sürelerinin yanı sıra özellikle duruş sürelerinin; arıza, hazırlık, yükleme/boşaltma, mola gibi alt kategorilerde de raporlamasını yapıyor. Yazılım dünyanın öteki ucunda bulunsanız bile internet üzerinden bütün bu verileri almanıza olanak tanıdığı gibi müdahaleye de imkan tanıyor. Türkiye’nin fabrikaları ve üretim tesislerinin verimlilik yönetimini “cep ve tablet”e sığdıran yazılımının pandemi döneminde kullanımı ise yüzde 40 arttı.
Konuya ilişkin bülteni görsellerle birlikte ekte bilginize sunuyorum. Haber olarak değerlendirmeniz dileği ile iyi günler, iyi çalışmalar.
Sevgilerle…